Owoce i warzywa
Ostatnie dwa tygodnie w klasie drugiej a upłynęły pod znakiem zdrowego żywienia. Analizowaliśmy co zawierają owoce i warzywa i dlaczego je powinniśmy jeść. Zaskoczeniem dla dzieci był grejpfrut. Ponad połowa dzieci nie znała tego owocu. Więc krótkie przypomnienie:
Grejpfrut – spalacz tłuszczu i symbol odchudzania
Zalety grejpfruta można wymieniać w nieskończoność! Ilość witaminy C zawartej w grejpfrucie daje mu zaszczytne trzecie miejscu, po kiwi i dzikiej róży. W tyle zostawia czarną porzeczkę, pomarańczę i cytrynę. Jest dobrym źródłem błonnika, kwasu foliowego i potasu. Jest niskokaloryczny, znakomicie ułatwia spalanie tłuszczów i trawienie.
Grejpfrut hamuje rozwój komórek nowotworowych, chroni serce, obniża poziom cholesterolu, likwiduje zaparcia, wspomagają pracę układu krążenia (zalecany w miażdżycy). Oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza przemianę materii, zmniejsza poziomu glukozy we krwi. Jego zapach zmniejsza poczucie głodu i poprawia humor, a szklanka soku wypita przed pójściem do łóżka, pomaga zasnąć i gwarantuje lepszy sen. Po tych informacjach dzieci chętnie poznawały nowe smaki i samodzielnie robiły sałatki owocowo -warzywne. Niezwykłą niespodziankę na lekcji otwartej dla rodziców zrobił nam pan Mateusz Balcerek. Jako zawodowy szef kuchni, upiekł razem z dziećmi ponad 60 naleśników. Ciasto uczniowie sami przygotowywali. Do dzisiaj jem grejpfruty żeby zapomnieć o kaloriach. Pan dyrektor Waldemar Parszyk został zaproszony na degustację. I kolejna ciekawostka. Wiemy już jak zrobić złote maliny. Łączymy kakao i złoto spożywcze i wrzucamy je do środka. Dziękuję rodzicom za pomoc: p. Agnieszce Różyńskiej i p. Sławomirowi Wróblewskiemu. Dorota Gołębiowska